unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
FREE - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ο Πολάκης στην παρέα της Αίγινας

| 8/3/2017

Πώς ο αναπλ. υπουργός Υγείας μπήκε στον στενό κύκλο του Τσίπρα και ποιοι «μεσολάβησαν». Oι «ειδικές αποστολές» που τον αναβάθμισαν και οι καλές γνωριμίες που τον βοήθησαν.


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Παραπολιτικά (4/3/2017)

Η παρέα της Αίγινας, που μάλιστα αποτέλεσε έως και τίτλο άρθρου των «Financial Times», έγινε γνωστή το 2015, όταν ο εγχώριος και ξένος Τύπος διαπίστωσε ότι στο γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού είχαν σπίτι ή σύχναζαν ουκ ολίγα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από τον Αλέκο Φλαμπουράρη, στο σπίτι του οποίου κάνει τις αποδράσεις του ο πρωθυπουργός, την Αίγινα επέλεγαν και ο πρώην σταρ-υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης, ο νυν πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Οπως επίσης ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, βουλευτής Πειραιά, μαζί με την νυν αντιπρόεδρο της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης.

Η σχέση, βέβαια, του πρωθυπουργού με την Αίγινα ξεκινάει από παλιά, με δεδομένη τη μακρόχρονη φιλία του με τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Αλλωστε, ο υπουργός Επικρατείας ήταν πάντοτε κάτι σαν πατρική φιγούρα για τον πρωθυπουργό και για αυτό είναι σταθερά στον στενό κύκλο του. Βέβαια, ο ρόλος του Αλέκου Φλαμπουράρη δεν περιορίζεται στο να κρατά ενίοτε τα παιδιά του πρωθυπουργού ή να προσφέρει φιλοξενία στην Αίγινα.

Παλαίμαχος αριστερός, αλλά και παλαίμαχος εργολάβος-επιχειρηματίας του κλάδου των κατασκευών (σ.σ.: στην Αίγινα βρέθηκε τη δεκαετία του 1970 επειδή είχε αναλάβει την κατασκευή του Κέντρου Υγείας), ο Αλέκος Φλαμπουράρης έπαιζε πάντα ρόλο στη διαμόρφωση των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρηματίες. Στο σπίτι του, στην οδό Βουλγαροκτόνου, αυτό που σήμερα φρουρείται νυχθημερόν, μιας που αποτέλεσε αγαπημένο στόχο των «κουκουλοφόρων», κανονίζονταν ήδη πριν από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τα ραντεβού του Αλ. Τσίπρα με εκπροσώπους της ντόπιας «επιχειρηματικότητας», αυτής που κατά τα άλλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε ως διαπλοκή. Αλλωστε, ο Αλ. Φλαμπουράρης παρέμεινε «άνθρωπος της αγοράς» μέχρι πολύ πρόσφατα, εξ ου και ο θόρυβος που προκλήθηκε όταν το 2016 αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία «Διάτμηση», στην οποία μέχρι λίγο καιρό πριν ήταν μέτοχος, είχε πάρει εργολαβία 4,95 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΥΔΑΠ. Επιπλέον, είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, το κατεξοχήν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Δ. Μελισσανίδη, και έχει φωτογραφηθεί μαζί του.

Σε πείσμα της εικόνας του «καλοκάγαθου» παππού με τον περιβόητο φρέντο στο χέρι, ο Αλέκος Φλαμπουράρης είναι ένας σημαντικός «παίκτης» μέσα στο όλο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και διατηρεί τη θέση του, παρά τον ανταγωνισμό που έχει με τον Νίκο Παππά, έναν από τους λίγους ανθρώπους που ο Αλέξης Τσίπρας όντως θεωρεί φίλους του.

«53». Ομως, στην παρέα της Αίγινας ανήκουν και άλλες φιγούρες από τους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως για παράδειγμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των στελεχών της τάσης των «53» Χριστόφορος Παπαδόπουλος και η σύζυγός του, Ολγα Χαρίτου. Η τελευταία, μάλιστα, παλιά συνδικαλίστρια της ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε περισσότερο ηρωικές εποχές, που, όμως, από τη δεκαετία του 1990 εγκατέλειψε τις πολλές συγκρούσεις με την εργοδοσία και έκανε καριέρα τραπεζικού στελέχους στην Alpha Bank και στη συνέχεια σε δική της συμβουλευτική εταιρεία, επελέγη για μέλος του εποπτικού συμβουλίου του Υπερταμείου για τη δημόσια περιουσία, αποδεικνύοντας ότι η παρέα της Αίγινας και βουλευτικές θέσεις μοιράζει (ο κ. Χριστόφορος Παπαδόπουλος εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2015, επειδή τοποθετήθηκε από τον πρωθυπουργό σε εκλόγιμη θέση) και επιτελικές θέσεις και διορισμούς σε σημαντικούς φορείς του Δημοσίου.

Αλλωστε, στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ συχνά… γράφουν ιστορία οι παρέες. Για παράδειγμα, ο στενός κύκλος του Νίκου Παππά με τον νυν υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη (και τους συνεργάτες του από την παρέα της Κομοτηνής), αλλά και άλλους σημαντικούς παίκτες του Μαξίμου, όπως είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ή ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Μιχάλης Καλογήρου, είναι άλλο ένα παράδειγμα ενός κύκλου προσώπων με ολοένα και πιο αναβαθμισμένο ρόλο μέσα στην κυβέρνηση. Ετσι, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνέφαγε την Καθαρά Δευτέρα οικογενειακώς με τον Παύλο Πολάκη και τον Αλέκο Φλαμπουράρη δεν ήταν τυχαίο και είχε όλα τα μηνύματα που ο πάντα προσεκτικός σε τέτοιες -σχεδόν δημόσιες- εμφανίσεις πρωθυπουργός ήθελε να στείλει. Ηταν η επικύρωση της ένταξης του Σφακιανού πολιτικού σε έναν στενότερο κύκλο εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, μια έμμεση αναβάθμισή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει και άλλες φορές την εμπιστοσύνη του στον βουλευτή Χανίων, όπως και ο τελευταίος τη στράτευσή του στην κυβερνητική πολιτική. Η γνωριμία τους κρατάει από παλαιότερα. Είναι γνωστό ότι για αρκετά χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας προτιμούσε το Ροδάκινο, χωριό στα όρια του νομού Ρεθύμνης, αλλά κοντά στα Σφακιά. Ο Π. Πολάκης, βέβαια, δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού για χρόνια ήταν στον ευρύτερο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ στις πρώτες εκλογές του 2012 είχε υποστηρίξει το ΕΠΑΜ, για να μετατοπιστεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ μετά και να τον τιμήσει ο πρωθυπουργός επιλέγοντάς τον για το ψηφοδέλτιο Χανίων, στο οποίο πήγε με τον αέρα του επιτυχημένου και χωρίς αντίπαλο δημάρχου Σφακίων.

To φουσκωτό και οι… μαντινάδες

Μετά τη μάχη του «όχι», για την επιτυχία του οποίου εργάστηκε σκληρά, ο Π. Πολάκης αποφάσισε να πει το «ναι» στη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Μάλιστα, η φιλία του με τον Αλ. Τσίπρα ήρθε στο προσκήνιο όταν λίγες μέρες μετά την αποδοχή του τρίτου Μνημονίου ο πρωθυπουργός κατηγορήθηκε ότι μετέβη στη Μήλο με τη θαλαμηγό επιχειρηματία. Τότε, ήταν ο Παύλος Πολάκης που διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, λέγοντας ότι αυτός είχε πάει τον πρωθυπουργό με το φουσκωτό που διαθέτει στο νησί των Κυκλάδων, καθώς όποτε μπορεί οργώνει τα ελληνικά πελάγη ως μανιώδης ψαροντουφεκάς. Ο Παύλος Πολάκης ανέλαβε δύο «ειδικές αποστολές»: Η μία να συντονίσει την εφαρμογή των μνημονιακών περικοπών στην Υγεία, με συνέπειες που τις βλέπουμε όλοι στην υπολειτουργία του ΕΣΥ. Η δεύτερη να παίξει τον ρόλο του «σκυλιού του πολέμου», ανάλογο με αυτόν που είχε, π.χ., ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος στο ΠΑΣΟΚ. Τον ρόλο, δηλαδή, αυτού που τα λέει «χύμα και τσεκουράτα», που αγαπούν να μισούν οι εχθροί, αλλά και λατρεύουν οι οπαδοί, που με τις μαντινάδες, τη βαριά προφορά δυτικής Κρήτης και τα «κόπι-πάστε» χάνουν για λίγο από την οπτική τους τις αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις και την αύξηση της φορολογίας. Πώς να μην ανταμειφθεί μετά με μια πρόσκληση για Κούλουμα στην Αίγινα; Τόσο κόπο έχει κάνει.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

[email protected]


Ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Είναι υπεύθυνος έκδοσης τ...