unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
FREE - WEB ONLY - ΑΡΘΡΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Αποπομπή Στεργιώτη: όταν η ΟΠΑΠ ΑΕ χτυπάει τζόκερ

| 17/6/2016 - 20:02

«Νενικήκαμεν», φώναζε ο Γιάννης Ζουγανέλης σε μια παλιότερη διαφήμιση του ΟΠΑΠ. Το ίδιο μπορούν να αναφωνήσουν πλέον και οι ιδιοκτήτες του Οργανισμού. Αιτία; Η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να καρατομήσει τον πρόεδρο της ανεξάρτητης Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων Αντώνη Στεργιώτη, τον οποίο οι μεγαλομέτοχοι του ΟΠΑΠ είχαν βάλει στο στόχαστρο από την πρώτη κιόλας μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα. Και απ’ ό,τι φαίνεται ο αντικαταστάτης του μάλλον θα τους δώσει μεγάλη χαρά...


Την απόφαση της κυβέρνησης,  ανακοίνωσε στον Α. Στεργιώτη, ο Ε. Τσακαλώτος. Η θητεία του λήγει επίσημα στις 19 Ιουνίου και, όπως τον πληροφόρησε ο υπουργός Οικονομικών, δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Η θητεία του Στεργιώτη έληγε τυπικά στο τέλος του Δεκεμβρίου 2015, αλλά ανανεώθηκε για ένα εξάμηνο βάσει του νόμου για τις ανεξάρτητες αρχές και χωρίς να υπάρξει κάποια ανακοίνωση, την ίδια στιγμή που ο παρασκηνιακός πόλεμος του τζόγου φούντωνε.

Μάλιστα, όπως μας ενημερώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός εξέφρασε τη «θλίψη» του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αφού επιχείρησε να εμφανιστεί δήθεν ως αντίθετος με την κατατόμησή του. Παρ’ όλα αυτά, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η απομάκρυνση έγινε με εντολή του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η αποπομπή Στεργιώτη, σύμφωνα με ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο, ήταν απαίτηση των ιδιοκτητών του ΟΠΑΠ. Τόσο οι τσέχοι μεγαλομέτοχοι όσο και μικρομέτοχοι Μελισσανίδης και Κοπελούζος κίνησαν γη και ουρανό, εντός των κυβερνητικών τειχών, προκειμένου να απομακρυνθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Από τον περασμένο Ιούλιο οι ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ είχαν ανοιχτό μέτωπο με τον Στεργιώτη, όταν ο τελευταίος αυστηροποίησε τον κανονισμό για τα «φρουτάκια», τα περίφημα Video Lottery Machines (VLTs), αναγκάζοντας τον ΟΠΑΠ να παγώσει την εγκατάστασή τους με το πρόσχημα ότι η επένδυση καθίσταται ασύμφορη.

Όμως, ο Στεργιώτης είναι πλέον παρελθόν μετά την απόφαση του Μαξίμου και στη θέση του φαίνεται ότι αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Καραγρηγορίου. Ο Καραγρηγορίου είναι ήδη μέλος του ΔΣ της ΕΕΕΠ και επίσης ένα από τα τέσσερα μέλη του ΔΣ των οποίων η θητεία λήγει στις 19 Ιουνίου.

Ο Ε. Καραγρηγορίου είναι φοροτεχνικός και ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης ΚΑΠΑ Φοροτεχνική, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Δ. Μάρδα. Είναι επίσης μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και στον 1,5 χρόνο διακυβέρνησης του κόμματός του έχει προλάβει να τοποθετηθεί σε αρκετές θέσεις-κλειδιά.

Φαίνεται μάλιστα ότι την προώθησή του στη θέση του προέδρου της ΕΕΕΠ στήριξε και ο ΟΠΑΠ. Πληροφορίες θέλουν τον Καραγρηγορίου να έχει εκφράσει κατά καιρούς διαφορετικές θέσεις από τον προκάτοχό του σε ό,τι αφορά τον κανονισμό για τα «φρουτάκια». Για χάρη του νέου εκλεκτού της κυβέρνησης στη θέση του προέδρου της ΕΕΕΠ έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν πράματα και θάματα ώστε να τοποθετηθεί, αρχικά, μέλος της.

Στις 22 Απριλίου 2015, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών καθηγητής Δημήτρης Μάρδας υπογράφει απόφαση με την οποία διορίζει τον λογιστή-φοροτεχνικό Ευάγγελο Καραγρηγορίου σε θέση ειδικού συνεργάτη (κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Β΄ και ΜΚ 3) στο πολιτικό γραφείο, στο υπουργείο. Ο διορισμός του, σύμφωνα με την απόφαση, έχει ισχύ από τις 9 Μαρτίου 2015. Στις 28 Μαΐου 2015, με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Καραγρηγορίου διορίζεται μέλος του ΔΣ της ΕΕΕΠ. Με μια μικρή αλλά σημαντική διαφορά, καθώς από φοροτεχνικός αναβαθμίζεται σε οικονομολόγος ως κάτοχος μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη Ναυτιλία. Ένα πτυχίο που πάντως δεν είχε δηλώσει όταν πήρε τη θέση δίπλα στον Μάρδα.

Ωστόσο, το θέμα στην υπόθεση Καραγρηγορίου δεν είναι −μόνο− αυτό. Το ισχύον νομικό καθεστώς της ΕΕΕΠ προβλέπει ξεκάθαρα ότι «κατά τα διάρκεια της θητείας των μελών της ΕΕΕΠ, αναστέλλεται η άσκηση οποιουδήποτε δημόσιου λειτουργήματος, καθώς και η κατ’ επάγγελμα άσκηση καθηκόντων σε οποιαδήποτε θέση στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και σε νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Μα ότι ο Καραγρηγορίου δεν είχε το δικαίωμα να είναι και «ειδικός συνεργάτης» του Μάρδα και μέλος της ΕΕΕΠ. Μεσολαβούν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου και ο Καραγρηγορίου αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών μαζί με τον Μάρδα.

Μετά τις εκλογές, ο Μάρδας αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών. Μία από τις πρώτες αποφάσεις του υπουργείου –με υπογραφή Νίκου Κοτζιά– είναι και ο διορισμός του κ. Καραγρηγορίου σε θέση μετακλητού υπαλλήλου, κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Ε΄ και με εισαγωγικό ΜΚ. Παρά το κώλυμα του νόμου, ο συνεργάτης του κ. Μάρδα παραμένει και στην ΕΕΕΠ.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και νέα απόφαση του Ν. Κοτζιά, με την οποία ο Καραγρηγορίου αναβαθμίζεται από τις 26 Νοεμβρίου 2015 και γίνεται ειδικός σύμβουλος κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Β΄ και ΜΚ 4ο στο Πολιτικό Γραφείο του υφυπουργού κ. Μάρδα. Δηλαδή, όχι απλώς συνεχίζει να παραμένει παράτυπα στην ΕΕΕΠ, αλλά αναβαθμίζεται κιόλας!

Σε λίγες μέρες αναμένεται να αναλάβει τη θέση του προέδρου της ΕΕΕΠ. Η επιμονή υπουργών και υφυπουργών να διατηρεί πόστα συμβούλων παράλληλα με την ενασχόλησή του με την ΕΕΕΠ, δείχνει ότι πιστεύουν στις «ικανότητες» και τις «δυνατότητές» του.

Μετά την κατά πάσα πιθανότητα ανάληψη των καθηκόντων του, ο Καραγρηγορίου θα κληθεί να αναλάβει −με τη συνδρομή και της κυβέρνησης− πολύ σοβαρές και κρίσιμες αποφάσεις, παρότι επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής.

Ένα από τα πρώτα σημαντικά ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι αυτό με τα «φρουτάκια». Θα μείνει στην αυστηρή γραμμή Στεργιώτη για την εφαρμογή σκληρότερου πλαισίου κανονισμών για τα VLTs ή θα υποταχθεί −μαζί με την κυβέρνηση− στις απαιτήσεις και τις απειλές του ΟΠΑΠ. Θυμίζουμε ότι η διοίκηση του OΠΑΠ έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο του Λονδίνου και διεκδικεί αποζημίωση 1 δισ. ευρώ, ισχυριζόμενη ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την καθυστέρηση της εγκατάστασης των VLTs.

Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια στιγμή ο ΟΠΑΠ έχει διαμηνύσει στο υπουργείο ότι είναι έτοιμος να αποσύρει την προσφυγή και να προχωρήσει την επένδυση εάν αλλάξει ο κανονισμός που επέβαλε η προηγούμενη διοίκηση της ΕΕΕΠ.

Μόνο που ο προηγούμενος κανονισμός είχε τεθεί σε ισχύ ακριβώς για να μη μετατραπεί ολόκληρη η χώρα σε μια ανεξέλεγκτη «φρουτοπία» χωρίς όρια και κανόνες και να μην ανοίξουν λέσχες με «φρουτάκια» διάφοροι άνθρωποι της νύχτας ή όσοι επιδιώκουν να ξεπλύνουν χρήμα.

Μία ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση στα χέρια της κυβέρνησης –και κατ’ επέκταση της ΕΕΕΠ που στην πορεία θα καθορίσει το πλαίσιο– είναι να εξηγήσει στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους λόγους για τους οποίους ο OΠΑΠ θα συνεχίσει να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα στον διαδικτυακό αθλητικό στοιχηματισμό, αλλά και στα άλλα τυχερά παιχνίδια που διεξάγονται μέσω Ίντερνετ.

Τη συγκεκριμένη εισήγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών, την ίδια ώρα που ο ΟΠΑΠ συνεχίζει με κάθε μέσο να πιέζει προκειμένου να εξασφαλίσει το μονοπώλιο και στον διαδικτυακό τζόγο, ισχυριζόμενος ότι καλύπτεται από την 30ετή σύμβασης παραχώρησης –όταν ιδιωτικοποιήθηκε ο Οργανισμός– για την αποκλειστική διεξαγωγή των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα.

Βέβαια αυτήν τη στιγμή λειτουργούν στη χώρα, με καθεστώς προσωρινής άδειας, 24 εταιρείες που παρέχουν τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου, με την κυβέρνηση να εξαγγέλλει ότι θα δώσει μέσω διαγωνισμού κανονικές άδειες στους συγκεκριμένους ομίλους, κίνηση που προσπαθεί να μπλοκάρει με κάθε τρόπο ο ΟΠΑΠ.

Εκτός αν επικρατήσει η «συμβιβαστική» λύση που ήδη κυκλοφορεί ως πρόταση στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών. Να προτείνει, δηλαδή, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ΟΠΑΠ να διατηρήσει το μονοπώλιο στον διαδικτυακό στοιχηματισμό και να συνεχιστεί ταυτόχρονα το μοντέλο των προσωρινών αδειών για τις υπόλοιπες εταιρείες. Οι άνθρωποι της αγοράς γνωρίζουν πολύ καλά ότι η «αγωνία» του ΟΠΑΠ συμπυκνώνεται σε ένα και μόνο πράγμα: Να μην πάρουν νόμιμες άδειες οι διαδικτυακές εταιρείες, καθώς έτσι θα αποκτήσουν το δικαίωμα να ανοίξουν καταστήματα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ασφαλώς πριν από όλα αυτά η κυβέρνηση και δη ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να προχωρήσουν και στην αντικατάσταση τεσσάρων μελών του ΔΣ της ΕΕΕΠ των οποίων η θητεία λήγει στις 19 Ιουνίου. Βέβαια κάποια από τα μέλη μπορεί να παραμείνουν στις θέσεις τους. Όπως ο Νικόλαος Στρατής, ο οποίος φέρεται να είναι από τα μέλη της ΕΕΕΠ που διαφωνούσαν με πολλές από τις επιλογές Στεργιώτη. Ο Στρατής, ακολουθώντας τα βήματα Καραγρηγορίου, αν και απόφοιτος Λυκείου, είχε καταλάβει θέση μετακλητού διοικητικού υπαλλήλου (κατηγορίας ΔΕ με βαθμό ΣΤ΄) στο Πολιτικό Γραφείο του πρώην υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη και του νυν Ευκλείδη Τσακαλώτου, παρότι και αυτός είναι μέλος του ΔΣ της ΕΕΕΠ. Και κάπως έτσι διατρανώνονται τα κλισέ του τύπου «οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις»…


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

[email protected]


Ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Είναι υπεύθυνος έκδοσης τ...