FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προβληματισμός στα κόμματα με αιχμή τη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν

| 6/2/2019 - 21:40


Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Νέα Δημοκρατία μιλά για ευχολόγια και «δήθεν» επίτευξη προόδου σε πολλούς επιμέρους τομείς και να διερωτάται για τη μεγάλη διάρκεια της συνάντησης των δυο ανδρών. Να πληροφορηθούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ο ελληνικός λαός για τα όσα συζητήθηκαν, ζητεί το ΚΙΝΑΛ. Τίποτα θετικό από τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, σχολιάζει  το ΚΚΕ.

 

«Τώρα που και το ανεπίσημο μέρος της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Τουρκία τελείωσε, είναι η στιγμή μιας πρώτης αποτίμησής της» αναφέρουν στη Νέα Δημοκρατία. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι πριν ακόμα αυτή η επίσκεψη ξεκινήσει, η τουρκική πλευρά φρόντισε με δηλώσεις και ενέργειές της να καθορίσει εκείνη το πλαίσιο της συνάντησης.

Συγκεκριμένα εστιάζουν στα εξής:

-Υπήρξε μπαράζ 31 παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας την αμέσως προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης Τσίπρα. Ίσως ο μεγαλύτερος αριθμός παραβιάσεων που έχει πραγματοποιηθεί πριν την επίσκεψη ανώτατου Έλληνα αξιωματούχου στην Τουρκία.

-Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, με άκρως προβληματικές δηλώσεις του, έθεσε την προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης το πλαίσιο και το περιεχόμενο της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν, τονίζοντας ότι θα συζητηθούν: α) θέματα «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη», το οποίο συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και «Νησιών» – δηλαδή θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο – που συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.

-Η Άγκυρα επικήρυξε τους οκτώ στρατιωτικούς, την ώρα που ο κ. Τσίπρας έμπαινε στο αεροπλάνο, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελεσίδικες αποφάσεις της ελληνικής ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, που έχει χορηγήσει άσυλο.

-Την ημέρα της άφιξης Τσίπρα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX που δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά του Καστελόριζου για άσκηση με χρήση πυρών, στα πλαίσια της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα».

«Όλα τα παραπάνω δηλώνουν σαφώς ότι υπήρξε κακή προετοιμασία της επίσκεψης, αφού δόθηκε στην Τουρκία η δυνατότητα να καθορίσει εκείνη το πλαίσιό της» λένε στη ΝΔ, ενώ προσθέτουν ότι από τις δηλώσεις Τσίπρα-Ερντογάν προκύπτει σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για το τι συζήτησε ή και συμφώνησε ο κ. Τσίπρας.

Μεταξύ άλλων η Πειραιώς αναφέρει ότι «η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία ήταν κακά προετοιμασμένη και τα αποτελέσματά της εγείρουν μια σειρά σοβαρών ανησυχιών και ερωτημάτων. Όλα δείχνουν ότι σκοπός του κ. Τσίπρα ήταν να διασφαλίσει με υψηλό αντιστάθμισμα από ελληνικής πλευράς μια κάποια ασαφή περίοδο εκτόνωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογική τροχιά. Επισημαίνεται, επίσης, ότι δεδομένου ότι οι δημοτικές εκλογές στη Τουρκία θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου, η επίσκεψη Τσίπρα μεταξύ άλλων ωφέλησε επικοινωνιακά τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Τονίζει ταυτόχρονα όμως ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να είναι ουσιαστικός και παραγωγικός και προφανώς χωρίς εκπτώσεις στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Αυτό προϋποθέτει άριστη προετοιμασία, αλλά και διεξαγωγή του σε μια ατμόσφαιρα ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις, και όχι σε μια περίοδο έντασης την οποία προκαλεί η Τουρκία, όπως συμβαίνει όλο το τελευταίο διάστημα».

 

Το περιεχόμενο της μαραθώνιας συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε κατά μόνας χωρίς την παρουσία συνεργατών, προκαλεί έντονο προβληματισμό, τονίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών και Άμυνας του ΚΙΝΑΛ, αναφέρει ότι  «η ανταλλαγή επισήμων επισκέψεων σε επίπεδο κορυφής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι θετικές, στο βαθμό που είναι επαρκώς προετοιμασμένες. Προφανώς η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στα τέλη του 2017 αποτελεί αντιπαράδειγμα».

Ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζει ότι «η παρούσα επίσκεψη του κ. πρωθυπουργού στην Τουρκία ξεκίνησε αρνητικά, με την επικήρυξη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, αλλά και με την επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της Τουρκίας της ατζέντας των συνομιλιών, στα θέματα της οποίας εντάχθηκαν ‘’τα νησιά’’, η ‘’τουρκική μειονότητα’’ κοκ».

Ταυτοχρόνως, προσθέτει, «αυξήθηκαν και οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Προκαλεί έντονο προβληματισμό το περιεχόμενο της μαραθώνιας συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε κατά μόνας χωρίς την παρουσία συνεργατών».

Ο κ. Λοβέρδος διερωτάται για το αν υπήρξαν αποφάσεις ή δεσμεύσεις και σε ποια θέματα. «Δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι αναφορές του Τούρκου Προέδρου έξω από το πλαίσιο της συνθήκης της Λωζάνης για την Θράκη, ούτε οι ανιστόρητες διασυνδέσεις, όπως η απαράδεκτη διασύνδεση ενός διεθνούς θέματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων (η λειτουργία της σχολής της Χάλκης), με ένα ζήτημα που αφορά την ελληνική έννομη τάξη (ο τρόπος ανάδειξης των ελληνικών δικαστικών αρχών, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο μουφτής).  Υπήρξαν απαντήσεις ως προς αυτά από τον Έλληνα Πρωθυπουργό;» επισημαίνει.

«Αναρωτιόμαστε επίσης γιατί ο κ. Τσίπρας δεν σχολίασε την προκλητική ενέργεια της επικήρυξης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, η οποία μάλιστα έγινε την ημέρα της επίσκεψής του. Τέλος, είναι απαράδεκτο να θεωρείται επίτευγμα η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου. Οι επαφές αυτού του είδους έχουν έντονο παρελθόν επί όλων των κυβερνήσεων».

 

«Από τη στιγμή που η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, όπως και αντίστοιχες προηγούμενες συναντήσεις, είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχουν ενεργά οι αστικές τάξεις των δυο χωρών, δεν μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τους λαούς», τονίζει το ΚΚΕ.

«Πολύ περισσότερο που το τελευταίο διάστημα οξύνθηκε η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο, ενώ έγινε προσπάθεια από την τουρκική πλευρά να ανοίξουν ζητήματα, όπως αυτό των “νησιών”, της δήθεν “τουρκικής μειονότητας” της Θράκης, της καταπολέμησης της “τρομοκρατίας”. Ιδιαίτερα για το τελευταίο αυτό ζήτημα, γεννά ερωτηματικά το τί θα αφορά η συνεργασία των δυο χωρών.

«Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που αναφέρθηκαν, αποτελούν γνωστή πρακτική, δοκιμασμένη πολλές φορές στο παρελθόν και δεν προδιαγράφουν τίποτε θετικό ούτε για τους δύο λαούς, ούτε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», τονίζει ο Περισσός.

 

«Η διαφορά απόψεων με την Τουρκία σε σοβαρά ζητήματα είναι γνωστή και επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά. Η διαφορά αυτή και η κατά καιρούς επίδειξη επιθετικότητας από την τουρκική ηγεσία, όμως, δεν πρέπει να αποθαρρύνουν την προσπάθεια διαλόγου για την άμβλυνση των αντιθέσεων.Υπό αυτή την έννοια, οι επισκέψεις και η επικοινωνία των δύο πλευρών είναι και θα είναι αναγκαίες» επισημαίνει το Ποτάμι.

Ειδικότερα, ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού θεωρεί πως το ταξίδι του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε προβλήματα αλλά και ευκαιρίες και πως η μείωση της έντασης στο Αιγαίο και η αποφυγή θερμών επεισοδίων, «που στοιχίζουν ακριβά στις οικονομίες των δύο χωρών», είναι το απαραίτητο βήμα για να υπάρξουν ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Είναι αναγκαίο να έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα. Στα θέματα που θα υπάρξει συμφωνία, να δοθεί λύση. Κι όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, να παραπεμφθούν για επίλυση στα διεθνή δικαστήρια και δικαιοδοτικά όργανα.

Οι πολιτικές ηγεσίες και στις δύο χώρες οφείλουν να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και πολιτικό θάρρος» υπογραμμίζει το Ποτάμι.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....