FREE - WEB ONLY - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πόρισμα Παρασκευόπουλου στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης

| 20/9/2018 - 22:11


Σφοδρές αντιδράσεις από το περιεχόμενο του πορίσματος της Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα πανεπιστήμια, το οποίο παραδόθηκε χθες στον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου.

 

«Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί, αλλά και αδιόρθωτοι. Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου.

Σε κοινή δήλωσή τους, η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρουν:  «Χρειάστηκαν 8 μήνες στον κ. Παρασκεύοπουλο και την επιτροπή του για να εκδώσουν ένα πόρισμα αναφορικά με τη βία στα πανεπιστήμια. Και πού κατέληξαν τελικά; Αφού μας ξεκαθαρίζουν ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, προτείνουν τις εξής εξόχως αποτελεσματικές λύσεις:

– Για την αντιμετώπιση των καταλήψεων, προκρίνεται ο εποικοδομητικός διάλογος με τους καταληψίες.

– Για τη διακίνηση ναρκωτικών στα πανεπιστήμια, η επιτροπή Παρασκευόπουλου προτείνει την ανάπτυξη street work για τον περιορισμό της.

– Για τις ληστείες και τις εκρήξεις στα A.T.M., προτείνεται η… απομάκρυνσή τους από τα πανεπιστήμια.

Και φυσικά για τη βία εν γένει, η λύση είναι η “ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη”».

Όπως σημειώνουν η κ. Κεραμέως και ο κ. Χαρακόπουλος, «είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από μια επιτροπή της οποίας προΐσταται ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ως υπουργός Δικαιοσύνης αποφυλάκισε χιλιάδες καταδικασμένους για κακουργήματα.

Και ενώ το πόρισμα κάνει όλες αυτές τις τραγελαφικές αναφορές, δεν περιλαμβάνει το αυτονόητο: ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη. Και προφανώς αυτή η διάταξη δεν θα πρέπει να μένει στα χαρτιά, αλλά να εφαρμόζεται στην πράξη. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η κυβέρνηση να αφήσει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Και αυτό θα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» καταλήγουν οι δύο τομεάρχες.

Για άγνοια της κατάστασης που επικρατεί στα ΑΕΙ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης. «Όσα προτείνει για τις καταλήψεις ο κ. Παρασκευόπουλος, δείχνουν πως δεν έχει επαφή με το τι συμβαίνει στα Πανεπιστήμια με το θέμα της βίας. Εκτός πραγματικότητας για ακόμη μια φορά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» σημείωσε σε ανάρτησή του στα social media.

Για «χιλιοειπωμένες γενικολογίες» στο πόρισμα Παρασκευόπουλου μίλησε από την πλευρά του το Ποτάμι.

«Περιμένατε τίποτε καλύτερο; Εγώ όχι. Γι’ αυτό, όταν ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο είχα πει στον υπουργό Παιδείας «πλάκα με κάνεις;», έγραψε -μεταξύ άλλων- στο Facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Απαντώντας στις επικρίσεις που για το πόρισμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Παρασκευόπουλος έκανε λόγο για «ευκολία απαξίωσης και άσκησης αβάσιμης και κακόβουλης κριτικής, που στερείται λογικών επιχειρημάτων και στηρίζεται σε ανυπόστατα επιχειρήματα, “φανταστικά” σενάρια και εμπλουτίζεται με σωρεία ύβρεων και συκοφαντιών», τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν «ούτε απασχόλησαν, ούτε θα απασχολήσουν το έργο της Επιτροπής».

«Οι ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας έναντι του πορίσματος είναιαποκαλυπτικές της αυταρχικής της αντίληψης για τη δημόσια εκπαίδευση. Η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθεί κοινή γραμμή συκοφάντησης όχι μόνο της δουλειάς της επιτροπής, αλλά κυρίως των δημοσίων πανεπιστημίων, τα οποία παρουσιάζονται ως γιάφκες εγκληματιών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

[email protected]


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....