unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
FREE - ΑΡΘΡΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ήρθε η ώρα του λογαριασμού για την sportingbet

| 28/1/2018


Η ανακοίνωση της επιβολής προστίμου-μαμούθ σε εταιρεία διαδικτυακού στοιχηματισμού ήρθε να θυμίσει τους ιδιότυπους τρόπους με τους οποίους αρέσκεται να συναλλάσσεται ο Ροδόλφος Οντόνι, ιδιοκτήτης αθλητικών ιστοσελίδων που δραστηριοποιείται στα τυχερά παιχνίδια.

Πρόστιμο ύψους 186,77 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε μία από τις θυγατρικές εταιρείες αθλητικού στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών του ομίλου GVC Holdings PLC, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η πολυεθνική εταιρία αθλητικών στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών GVC Holdings PLC ανακοίνωσε ότι μία από τις θυγατρικές του Ομίλου που λειτουργούν υπό προσωρινή άδεια χρήσης τυχερών παιχνιδιών της Ελλάδας έλαβε ειδοποίηση για φορολογική οφειλή από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την περίοδο 2010 και 2011.

Μάλιστα για να αποφευχθεί η δέσμευση των λογαριασμών της εταιρείας και η παύση της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα και για να μπορέσει η θυγατρική του ομίλου να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, αναμένεται η διεθνής εταιρεία να προχωρήσει σε διοικητική επίλυση διαφορών με τις ελληνικές Αρχές, καταβάλλοντας περίπου 7,8 εκατ. ευρώ το μήνα τους επόμενους 24 μήνες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας αμφισβητεί έντονα τη βάση του υπολογισμού της Εφορίας, θεωρώντας ότι το εκτιμώμενο ποσό είναι υπερβολικό και θεωρεί ότι η προσφυγή που θα κάνει έχει βάσιμους λόγους να δικαιωθεί. Εντούτοις, δεδομένου ότι η θυγατρική του Ομίλου πρέπει να υποβληθεί σε διαδικασία προσφυγής, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι είναι συνετό να εγγράψει μια πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ για το 2017, αναφέρει χαρακτηριστικά η GVC. Σημειώνουμε εδώ ότι για να μπορέσει να γίνει προσφυγή πρέπει πρώτα να καταβληθεί τουλάχιστον το 50% του προστίμου.

Μέχρι το 2017 η GVC συνεργαζόταν με την εταιρεία Centric του Ροδόλφου Οντόνι για την προώθηση των διαδικτυακών σελίδων στοιχηματισμού sportingbet.gr, vistabet.gr και bwin.gr στην Ελλάδα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ειδικότερα, η Centric μεταβίβασε τα δικαιώματα σε θυγατρική της GVC. Σύμφωνα με τη συμφωνία η Centric με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, η οποία σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση έγινε τον Νοέμβριο του 2017, έλαβε 14,4 εκατ. ευρώ εφ’ άπαξ, ενώ θα λάβει σταδιακά επιπλέον 20 εκατ. μέχρι το 2020 υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η GVC Holdings δραστηριοποιείται στην αγορά διαδικτυακού στοιχηματισμού στην Ελλάδα μέσω τριών διαφορετικών δικτυακών τόπων και brands. Υπό την ομπρέλα της θυγατρικής Sporting Odds Limited λειτουργούν οι δικτυακοί τόποι των Sportingbet, Vistabet και Bwin. Ο βρετανικός όμιλος αγόρασε τη Sportingbet προ πενταετίας και τότε η Ελλάδα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αγορά από πλευράς εσόδων.
Όμως, το τωρινό πρόστιμο αφορά την περίοδο πριν από την άφιξη της GVC και ειδικότερα τη διετία 2010-11. Την περίοδο εκείνη η Sportingbet και η Centric του κ. Οντόνι είχαν προχωρήσει σε ένα χειρισμό που μόνο ως colpo grosso μπορεί να περιγραφεί για την αποφυγή καταβολής φόρων.

Τότε είχε μπει σε εφαρμογή το μεταβατικό πλαίσιο για τις εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού. Ο νόμος που είχε ψηφιστεί προέβλεπε ότι όσες εταιρείες δήλωναν συμμετοχή στο μεταβατικό καθεστώς μέσα στις 18 ημέρες που απέμεναν ως το τέλος του χρόνου θα είχαν το δικαίωμα να δραστηριοποιούνται νόμιμα στην ελληνική αγορά, πληρώνοντας φόρο 30% επί των μικτών εσόδων τους (GGR) μέχρι να εκδοθούν μόνιμες άδειες. Επιπλέον οι εταιρείες αυτές θα έπρεπε να καταβάλουν αναδρομικά το 30% των μικτών τους εσόδων από την Ελλάδα για τα έτη 2010 και 2011.

Αντιμέτωπες με αυτή την υποχρέωση, μεγάλες εταιρείες που είχαν σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά ως τότε (Bwin, WilliamHill, κ.λπ.) δεν έκαναν αίτηση για να πάρουν προσωρινή άδεια και προτίμησαν να φύγουν από την ελληνική αγορά εξαιτίας της αναδρομικής φορολογίας. Εξαίρεση η Sportingbet…

Ποιος αντιπροσώπευε στην Ελλάδα την Sportingbet; Η Centric του κ. Οντόνι. Ειδικότερα, το 2011 τη διαχείριση και τη συνεκμετάλλευση των διαδικτυακών τόπων της Sportingbet σε 9 γλώσσες χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Κροατία, Σλοβενία, Ρουμανία, Σκόπια, Σλοβακία, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βοσνία) είχε ο όμιλος της εισηγμένης Centric του κ. Οντόνι, μέσω της ΖATRIX Ltd (πρώην SEE SPORTS Ltd).

Η Sportingbet για να μην πληρώσει τους φόρους για τις προηγούμενες χρήσεις που προέβλεπε ο νόμος για τις προσωρινές στοιχηματικές άδειες, εξασφάλισε προσωρινή άδεια σε νέα εταιρεία στην οποία ακολούθως μεταβίβασε τη Sportingbet διατηρώντας τη θέση στου στην αγορά και χωρίς να πληρώσει αναδρομικούς φόρους.

Πιο συγκεκριμένα: οι ιστοσελίδες της Sportingbet και οι άδειες που χρησιμοποιεί η εταιρεία ανήκαν στην Interactive Sports (CI) Limited. Όμως, λίγο πριν την εφαρμογή του νόμου η ιστοσελίδα Sportingbet.gr μεταβιβάστηκε στη Sporting Odds Limited, αγγλική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1996 και αγοράστηκε και εν συνεχεία απορροφήθηκε από τη μητρική Sportingbet PLC το 2002.

Η εξήγηση για αυτή τη μεταβίβαση είναι απλή. Σύμφωνα με το μεταβατικό καθεστώς, η Sportingbet θα έπρεπε να καταβάλει αναδρομικά για το 2010 και το 2011 το 30% από τα μεικτά της έσοδα από την Ελλάδα. Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της, η εταιρεία είχε μεικτά έσοδα 207,5 εκατ. λίρες το 2010 και 206,3 εκατ. λίρες το 2011. Από την Ελλάδα προήλθαν το 2010 το 18,2% των εσόδων αυτών και το 2011 το 14,2%. Με λίγα λόγια, 37,7 εκατ. λίρες και 29,3 εκατ. λίρες αντίστοιχα. Σύνολο 67 εκατ. λίρες για τη διετία 2010-11, δηλαδή 80,2 εκατ. ευρώ. Η αναδρομική φορολόγηση για αυτά ανερχόταν σε περίπου 24 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η παρακράτηση 10% στα κερδισμένα στοιχήματα των παικτών για το 2011.

Αυτά τα 24 εκατ. ευρώ η Sportingbet όφειλε να τα καταβάλει στο ελληνικό κράτος. Δεν το έκανε όμως γιατί δραστηριοποιήθηκε τελικά με «άλλο πρόσωπο», μία καθαρή εταιρεία που «τυπικά» για πρώτη φορά προσέφερε στοίχημα! Κάπως έτσι, η Sportingbet προσπάθησε ουσιαστικά να εξαπατήσει το ελληνικό δημόσιο. Και φόρους για τα κέρδη της από την Ελλάδα δεν κατέβαλε αναδρομικά και πήρε κανονικά άδεια.

Να σημειώσουμε εδώ ότι γενικά η GVC / Sporting Odds δείχνει να έχει μια δυσανεξία ως προς την καταβολή φόρων. Στην ελληνική διαδικτυακή στοιχηματική αγορά το 90% το έχουν τρεις όμιλοι: Stoiximan, Β2Β (bet365) και Sporting Odds (Sportingbet, Bwin και Vistabet ). Ωστόσο, ενώ οι δύο πρώτες εταιρείες κατέβαλαν το 2016 τα 65 από τα 70 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε το ελληνικό δημόσιο από τη φορολογία των διαδικτυακών παιγνίων (35 εκατομμύρια ευρώ η Stoiximan και 30 εκατομμύρια ευρώ η Β2Β), η GVC με τις Sportingbet, Bwin και Vistabet (που λειτουργούν κάτω από την άδεια της Sporting Odds) παρά το σημαντικό μερίδιο αγοράς της κατέβαλε φόρους ύψους μόλις 2,5 εκ. ευρώ.

Φαίνεται, όμως, ότι μάλλον ήρθε η ώρα της λυπητερής για τους διάφορους χειρισμούς για την αποφυγή φορολόγησης…


ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Κώστας Γυφτοδήμος


Ο Κώστας Γυφτοδήμος δημοσιεύει στο UNFOLLOW ρεπορτάζ για οικονομικά θέματα και ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων ...