unfollow-sindromes
unfollow-sindromes
FREE - WEB ONLY

ΟΠΑΠ ΑΕ: Απολύει και εκβιάζει εργαζόμενους -Business as usual

| 28/9/2017 - 18:16

Απολύσεις, εκβιασμοί, απειλές. Τα αφεντικά του ΟΠΑΠ πήραν τ’ «όπλο» τους. Μία από τις μεγαλύτερες σε κερδοφορία επιχειρήσεις της χώρας προχωρά σε πογκρόμ απολύσεων, επειδή οι εργαζόμενοί της τόλμησαν να διεκδικήσουν την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.


Η ΟΠΑΠ ΑΕ, με την ανοχή και τις πλάτες της κυβέρνησης, λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Πρώτα εξανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τον φόρο 5% ανά στήλη παιχνιδιών σε μια Ελλάδα όπου φορολογείται μέχρι και ο αέρας. Στη συνέχεια φρόντισε να καρατομηθεί ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Αντώνης Στεργιώτης και αμέσως μετά, υπό τη νέα διοίκηση της «ανεξάρτητης αρχής», επιβλήθηκε αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας των VLTs, μετατρέποντας τη χώρα σε μια απέραντη «φρουτοπία» χωρίς κανόνες. Έσυρε με εκβιασμούς και απειλές τους πράκτορες του ΟΠΑΠ στην υπογραφή μια αποικιοκρατικής σύμβασης πρακτόρευσης, την οποία μάλιστα κατ’ εξαίρεση και καθ’ υπαγόρευση σύνταξε η ΕΕΕΠ. Για χάρη του Οργανισμού μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για τσάμπα επέκταση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των VLTs για άλλα 8 χρόνια!
Ο ΟΠΑΠ είναι μονοπώλιο και λειτουργεί ως τέτοιο. Και είναι αυτός που καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού σε όλα τα επίπεδα. Άλλοτε στη λογική «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» και άλλοτε στην αδίστακτη τακτική «όποιος σηκώνει κεφάλι, το κόβουμε», η διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ απολαμβάνει ένα πρωτόγνωρο ευνοϊκό καθεστώς μεταχείρισης στην ελληνική κοινωνία.

Από τις πρακτικές της εταιρείας δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν και οι εργαζόμενοί της. Μόλις διεκδίκησαν τη σύναψη Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) και αντικατάσταση των ατομικών συμβάσεων, με τους οποίους τους έχει δεμένους η ΟΠΑΠ από την εποχή που ήταν ακόμα υπό δημόσιο έλεγχο, είδαν το πραγματικό πρόσωπο των «αφεντικών».

Μέσα στον Σεπτέμβριο προχώρησαν στην απόλυση οκτώ εργαζομένων με το πρόσχημα της «χαμηλής βαθμολογίας» που έλαβαν από την εσωτερική διαδικασία «αξιολόγησης» που έχει επιβληθεί.

Οι απολύσεις, ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, έγιναν λίγες ημέρες μετά την πρώτη πρόσκληση του σωματείου εργαζομένων ΟΠΑΠ προς τη διοίκηση της εταιρείας προκειμένου να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για την ΕΣΣΕ.

Το αίτημα των εργαζομένων για κατάρτιση συλλογικών όρων αμοιβής και εργασίας, ώστε να αρθούν οι τεράστιες ανισότητες, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν τριών ταχυτήτων υπάλληλοι, αποτέλεσαν casus belli για τη διοίκηση.

opapjul_960

Βέβαια οι Τσέχοι και ο συνέταιρός τους Μελισσανίδης είχαν φροντίσει να δείξουν από νωρίς τις προθέσεις τους, μέσω των διευθυντικών υπαλλήλων τους. «Ξεχάστε την επιχειρησιακή σύμβαση», ήταν η πρώτη απάντηση των αφεντικών του ΟΠΑΠ, όπως ανέφερε στο UNFOLLOW, ο πρόεδρος του Σωματείου Νίκος Αντωνάκος. «Όταν διαμηνύσαμε στη διοίκηση ότι θα προσφύγουμε στον ΟΜΕΔ (σ.σ.: επιτροπή διαιτησίας) αν δεν προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, άρχισαν οι απολύσεις», σημείωσε ο ίδιος. «Όσοι δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς, απολύονται σταδιακά», πρόσθεσε ο κ. Αντωνάκος και κατήγγειλε: «Απολύθηκαν τέσσερις εργαζόμενοι με χαμηλή βαθμολογία μετά την τελευταία διαδικασία αξιολόγησης ως ανεπαρκείς. Δούλευαν 20 χρόνια στο λογιστήριο της εταιρείας χωρίς ποτέ να έχει τεθεί θέμα επάρκειας. Μετά τη συμμετοχή τους στη συνέλευση όπου αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε την υπογραφή σύμβασης, έγιναν “ανεπαρκείς”».

Το καθεστώς γαλέρας και εκφοβισμού κατήγγειλε και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας με ανακοίνωσή της. «Τις τελευταίες μέρες ο ΟΠΑΠ, μια από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις, προχωρά σε σειρά απολύσεων συναδέλφων –εργαζομένων με προϋπηρεσία δεκαετιών– με τη δικαιολογία της “χαμηλής βαθμολογίας στην αξιολόγηση”. Κάθε εργαζόμενος γνωρίζει ότι οι “αξιολογήσεις” των εργαζομένων από τους εργοδότες είναι μηχανισμός που στόχο έχει την τρομοκράτηση, το ξεζούμισμα των εργαζομένων και αποτελεί προπέτασμα καπνού για να αιτιολογηθούν απολύσεις.

Η πραγματική αιτία των απολύσεων είναι ότι ο ΟΠΑΠ θέλει να απαλλαγεί από τους παλαιότερους εργαζόμενους, ειδικά από όσους δεν παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους και δεν δέχτηκαν την διαδικασία των “εθελούσιων αποχωρήσεων” που είχε προηγηθεί. Ο ΟΠΑΠ καλλιεργεί συστηματικά κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, το οποίο εντείνει με τις απολύσεις, για να βάλει εμπόδια στη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασία».

 

Εργασιακό καθεστώς ΟΠΑΠ: Μια αμαρτωλή ιστορία με παρελθόν και πολύ μέλλον

Η αυταρχική στάση της ΟΠΑΠ ΑΕ δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Τα νέα αφεντικά του ιδιωτικού πλέον ΟΠΑΠ αξιοποιούν στο έπακρο το εργασιακό καθεστώς που παρέλαβαν από το κρατικό μονοπώλιο, επιβάλλοντας ακόμα χειρότερους εργασιακούς και μισθολογικούς όρους.

Η ιστορία με το ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς στον ΟΠΑΠ ξεκινά σχεδόν από την ίδρυσή του. Ο ΟΠΑΠ είχε πάντα δύο κατηγορίες εργαζομένων: τους καλοπληρωμένους μόνιμους και τους συμβασιούχους. Στον ΟΠΑΠ εφαρμόστηκαν συμβάσεις της μιας μέρας για τους συμβασιούχους. Σε αυτό το καθεστώς πορεύτηκε ο Οργανισμός μέχρι το 2009. Εκείνη την περίοδο υπήρχαν συνολικά 900 εργαζόμενοι. Οι 220 ήταν μόνιμοι υπάλληλοι και οι υπόλοιποι 680 συμβασιούχοι.

Το 2010 επί διοίκησης Χατζηεμμανουήλ προωθείται μια μεσοβέζικη λύση ώστε να αρθεί το καθεστώς των συμβάσεων της μιας μέρας. Οι 680 συμβασιούχοι μεταφέρονται σε θυγατρική του ΟΠΑΠ με την επωνυμία «ΟΠΑΠ Υπηρεσιών». Υπογράφουν ατομικές συμβάσεις, αλλά ταυτόχρονα θεσπίζεται πενθήμερη εργασία. Η ΟΠΑΠ Υπηρεσιών παρέχει αποκλειστικές υπηρεσίες στον ΟΠΑΠ και έτσι το προσωπικό της καλύπτει όλες τις ανάγκες της εταιρείας. Ωστόσο, οι μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στους μόνιμους του ΟΠΑΠ και τους εργαζόμενους στην ΟΠΑΠ Υπηρεσιών είναι χαώδεις. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η αναλογία του μισθού «ήταν 1 προς 6 υπέρ των μόνιμων»!

Το 2013 ο ΟΠΑΠ περνάει στα χέρια της Emma Delta. Οι Τσέχοι μαζί με τους συνεταίρους τους Μελισσανίδη και Κοπελούζο βάζουν μπροστά το σχέδιο «εξυγίανσης».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνάκο, το σωματείο των εργαζομένων της ΟΠΑΠ Υπηρεσιών συναντήθηκε εκείνη την περίοδο με τους νέους ιδιοκτήτες. «Μας διαβεβαίωσαν ότι οι δικές μας θέσεις δεν κινδυνεύουν και ότι από τον Οργανισμό θα αποχωρήσουν μόνο οι μόνιμοι επειδή είναι υψηλόμισθοι». Κατόπιν οι νέοι ιδιοκτήτες πέρασαν όλους τους εργαζόμενους της ΟΠΑΠ Υπηρεσιών στην ΟΠΑΠ ΑΕ.

Τον Μάρτιο του 2014, η διοίκηση εφαρμόζει μεγάλο σχέδιο εθελούσιας εξόδου για τους μόνιμους υπαλλήλους και περίπου 150 αποχωρούν με μεγάλες απολαβές.

Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, η διοίκηση εκπονεί νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου για το σύνολο των υπαλλήλων του ΟΠΑΠ. Τότε «400 άτομα εκβιάστηκαν να αποχωρήσουν», επισημαίνει ο κ. Αντωνάκος. Στον ΟΠΑΠ επικρατεί κλίμα τρομοκράτησης εκείνη την περίοδο και τελικά οι εργαζόμενοι αποχωρούν με σχετικά μικρές αποζημιώσεις. «Όταν έφυγαν οι συγκεκριμένοι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, στη θέση τους προσλήφθηκαν 600 νέοι με ατομικές συμβάσεις, αλλά καλύτερες μισθολογικές συνθήκες», συμπληρώνει ο ίδιος και τονίζει ότι «η νέα φουρνιά περνά από κόσκινο πριν μπει στην εταιρεία, ώστε να εξασφαλιστεί η πίστη τους στη διοίκηση»…

Στον ΟΠΑΠ πλέον εργάζονται 60 μόνιμοι υπάλληλοι, 600 που έχουν προσληφθεί από τη νέα διοίκηση και περίπου 300 που έχουν μείνει με ατομικές συμβάσεις από το παλιό καθεστώς.

Στις αρχές του 2017, οι 300 εργαζόμενοι διεκδικούν τη σύναψη ΕΣΣΕ για όλους και καταθέτουν και σχετικό προσχέδιο, αλλά η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά κάθε συζήτηση.

Τον Απρίλιο του 2017, οι εργαζόμενοι συναντιούνται με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη και του θέτουν το ζήτημα. Παρότι το υπουργείο φαινομενικά στέκεται στο πλευρό τους, δεν ασκείται καμιά πίεση στη διοίκηση της εταιρείας. Παρότι έχουν γίνει ήδη τριμερείς συναντήσεις με το Υπουργείο, το σωματείο και εκπροσώπους της εργοδοσίας, η τελευταία «αρνείται πεισματικά να βάλει στο τραπέζι μισθολογικά ζητήματα», όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του UNFOLLOW, οι εργαζόμενοι συνάντησαν τις προηγούμενες μέρες και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον οποίο έθεσαν το ζήτημα της ΕΣΣΕ, χωρίς ωστόσο να πάρουν κάποια δέσμευση για την επίλυση του θέματός τους. Προφανώς, κύριο μέλημα του υπουργού αυτήν τη στιγμή είναι να περάσει το νομοσχέδιο που προσφέρει επέκταση της δωρεάν εκμετάλλευση των VLTs και δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με εργασιακές διεκδικήσεις…

Ο ΟΠΑΠ απολύει εργαζόμενους. Αρνείται ακόμα και τον διάλογο για τη σύναψη ΕΣΣΕ και, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, συνεχίζει να εξαπολύει απειλές και μάλλον ετοιμάζει και νέο πογκρόμ εναντίον τους.

Σήμερα οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο της Επιθεώρησης Εργασίας, όπου θα συζητηθεί η υπόθεση των τεσσάρων εργαζόμενων που απολύθηκαν. Το σωματείο έχει κηρύξει δίωρη στάση εργασίας, 10 π.μ. – 12 μ. και σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην Επιθεώρηση Εργασίας, Αγησιλάου 10, όπου θα συζητηθεί η εργατική διαφορά. Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΓΣΕΕ καθώς και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας έχουν εκφράσει την στήριξή τους στις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον ΟΠΑΠ και θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις του Σωματείου.

 

Αν δεν ακούσετε την είδηση από κανένα κανάλι ή δεν διαβάσετε το γεγονός σε κάποιο μεγάλο site ή εφημερίδα μην απορήσετε. «Η ομερτά που επικρατεί σε όλα σχεδόν στα ΜΜΕ, λόγω των διαφημίσεων που παίρνουν από τον ΟΠΑΠ, δεν επιτρέπει να αναδειχθούν τα σοβαρά ζητήματα των εργαζομένων», μας είπε ο κ. Αντωνάκος και εμείς προσθέτουμε: Τα αφεντικά του ΟΠΑΠ κάνουν business as usual. Αν απολυθούν και μερικοί εργαζόμενοι, θα τους περάσουν στις παράπλευρες απώλειες. Η κυβέρνηση Τσίπρα, εξάλλου, τους προσφέρει ένα ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας…

 

 

 


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος


Ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος εργάστηκε στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» από το 1995 ως το 2012. Ξεκίνησε από τ...